Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door

 

 

 

 

Nieuws 2015

Zwartsluizer botter ZS13 podium op het Stadsfestival Zwolle

De komende week zijn het Botterhuus en de ZS13 het decor voor de repetities van theatergroep Gnaffel uit Zwolle. Tijdens de vierde editie van het Stadsfestival Zwolle wordt er op de botter de theatervoorstelling “daar was laatst een meisje loos” gespeeld.
Het Stadsfestival is een meerdaags festival vol muziek, dans en theater, dat zich afspeelt op en rond de stadsgrachten van Zwolle. Het festival dat inmiddels grote landelijke bekendheid geniet duurt van donderdag 3 tot en met zondag 6 september.

De ZS13 ligt tijdens dit festival afgemeerd aan de oude scheepswerf Leenman aan de industrieweg 31, waar het publiek vanaf het Rode Torenplein met fluisterbootjes naar toe wordt gevaren om daar plaats te nemen op de tribune om te genieten van deze prachtige voorstelling.
Voorafgaand aan het Stadsfestival repeteert het theatergezelschap vanaf maandag 24 augustus dagelijks bij het Botterhuus en op de ZS13 van 10:00 tot 17:00 uur aan de Mastenmakersstraat 17a in Zwartsluis, waarbij iedereen welkom is om te komen kijken.

Voor kaarten en festivalinformatie kijk je op www.stadsfestival.nl.

Vrijwilligers maken nieuwe zwaarden voor de ZS13

Onder deskundige leiding van leermeester Richard van den Berg wordt er momenteel door een groep vrijwilligers van de stichting Zwartsluizer botter ZS13 hard gewerkt aan een paar nieuwe eikenzwaarden, ter vervanging van de versleten zwaarden die momenteel aan de ZS13 hangen.

De zwaarden worden in eigenbeheer gemaakt wat voor de stichting een besparing van 4.000,00 euro oplevert ten opzichte van het laten maken door een erkend scheepsbouwer. De gehele winter is er op de zaterdagen door een club enthousiaste vrijwilligers, waarvan de jongste 19 en de oudste 71 jaar is vol energie aan de zwaarden gewerkt. De zwaarden met een lengte van 3.76 meter, breed 0.76 meter en met een gewicht van ongeveer 80 kilo per zwaard worden vervaardigd uit eikenhout met als basis een tekening uit 1960.

Het is de bedoeling dat de zwaarden tijdens een officiële feestelijke bijeenkomst aan de botter ZS13 worden gehangen bij aanvang van het vaarseizoen. Mocht uw nieuwsgierigheid gewekt zijn en wilt u eens komen kijken hoe het maken van de zwaarden tot een goed einde worden gebracht? Kom dan rustig op een zaterdag naar de werkplaats van Richies Allround aan de Kalkovens 6 in Zwartsluis. Maak wel eerst even een telefonische afspraak met Richard van den Berg op telefoonnummer 06 – 513 371 01. Bekijk hier de foto's van het zwaarden maken.

Vrijwilligers maken eigen zwaarden voor de ZS13 bij de stichting botter ZS13 in Zwartsluis

Zwartsluis onder zeil editie 2015

Op donderdag 14 mei (Hemelvaartsdag) wordt voor de 4de keer het evenement Zwartsluis onder zeil gehouden. Dit vierdaagse zeilevenement start op woensdagmiddag 13 mei als de ongeveer 40 verwachte platbodem schepen tussen 14:00 en 20:00 uur de haven van Zwartsluis binnenlopen waar zij gastvrij zullen worden ontvangen door de botter ZS13.

Op woensdagavond 20:00 uur is er een schippersbijeenkomst in de tent bij het Botterhuus. Met een lekker drankje wordt het extra genieten in de tent met troubadour Peter Dupont. Iedereen van jong tot oud is van harte welkom om mee te deinen op echte smartlappen en zeemansliederen. De gezellige avond duurt tot ongeveer 23:00 uur. Entree gratis!

Op Hemelvaartsdag wordt om 11:00 uur het evenement officieel geopend vanaf de voorplecht van de ZS13 door burgemeester Eddy Bilder van de gemeente Zwartewaterland. Gedurende de hele dag vinden er tal van activiteiten plaats waaronder het admiraalzeilen met de ZS13 als admiraalschip.

Op vrijdag en zaterdag zijn er onder andere een braderie, diverse muzikale optredens en bestaat de mogelijkheid om van 10:00 uur tot 17:00 uur een vaartocht te maken met de botter ZS13 vanaf het Botterhuus.

Op zaterdag is erbij het Botterhuus van alles te beleven er is een verkoopkraam met diverse artikelen waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor restauratie doeleinden van de ZS13, er is een ambachtelijke zeilmaker een siersmid en een kraam van eetcafé het Kraantje. Ook wordt er weer vis gerookt waarvan u ter plekke weer heerlijke kunt genieten. Behalve allerlei leuke activiteiten een hapje en een drankje kunt u uiteraard ook terecht voor informatie over de oudste nog varende botter van Nederland en de vaar mogelijkheden met dit unieke schip.

Wij hopen u graag te mogen verwelkomen op dit 2 jaarlijks evenement.

Winterprogramma Botterhuus 2014 | 2015

Het vaarseizoen ligt inmiddels een paar weken achter ons en de vloot van de stichting Zwartsluizer Botter ZS13 ligt er warmpjes ingepakt en winterklaar bij. Bij het Botterhuus heeft de herfst zijn intrede gedaan en in een rustig najaarsbriesje dwarrelen de bladeren gestaag richting de grond. Het Botterhuus leent zich uitstekend als decor voor tal van activiteiten en hierop inspelend hebben wij een informatief en leuk winterprogramma samengesteld.

Vanaf november is er iedere maand op een vrijdagavond een activiteit georganiseerd met een cultuurhistorisch karakter in het Botterhuus aan de Mastenmakersstraat 17a in Zwartsluis. De deuren gaan open om 19:30 uur, de activiteiten starten om 20:00 uur en duren tot ongeveer 22:00 uur. De entree bedraagt € 5,00 inclusief een kop koffie.

De avonden zijn niet alleen bedoeld voor vrijwilligers maar voor alle geïnteresseerden. Wij hopen u graag op één van deze avonden te mogen ontmoeten.

Download hier het volledige winterprogramma 2014 | 2015

Vrijdagavond 27 februari akoestisch optreden streektaalband Juust in het Botterhuus

De stichting Zwartsluizer Botter ZS13 start aanstaande vrijdagavond 27 februari met een akoestisch optreden van de Genemuider streektaal band Juust om 20:00 uur in het Botterhuus aan de Mastenmakersstraat 17a in Zwartsluis.

Juust bestaat uit een vijftal ervaren muzikanten en vindt zijn oorsprong in het Overijsselse Genemuiden. Kenmerkend voor de muziek van Juust is het gebruik van de lokale streektaal. De teksten, naast eigen composities ook aangeleverd door lokale tekstschrijvers gaan over het dagelijks leven, ups en downs in de liefde, grote dromen en de kleine romantiek van de Genemuider samenleving. Het repertoire van de band bestaat zowel uit originele composities en teksten, als – soms nagenoeg onherkenbare - bewerkingen van bestaande songs. Maar altijd geldt dat de liedjes in het Nedersaksisch dialect gezongen worden en dat de inmiddels karakteristieke Juust sound terug te horen is.

Kortom het belooft een gezellige sfeervolle muzikale avond te worden, een mooie start van de vele akoestische sessies die er regelmatig zullen worden georganiseerd.

Wij hopen u te mogen verwelkomen vanaf 19:30 uur, de entree bedraagt € 5,00 inclusief een kop koffie.

Akoestisch optreden Juust in het Botterhuus bij de stichting botter ZS13 in Zwartsluis

Oud olympisch roeier Henk Rouwé vertelt in het Botterhuus

De stichting Zwartsluizer Botter ZS13 start aanstaande vrijdagavond 9 januari 2015 vanaf 20:00 uur met de eerste winteractiviteit van het jaar in het Botterhuus. Oud olympisch roeier Henk Rouwe vertelt over zijn avontuurlijke zeiltocht naar de Azoren.

Henk Rouwé studeerde tandheelkunde aan de Rijks Universiteit Groningen en nam op 26 jarige leeftijd deel aan de Olympische Spelen van 1972 in München, aan het onderdeel acht met stuurman. Naast het roeien is Henk ook een zeer ervaren en avontuurlijk zeiler en ondernam hij vele verre reizen met zijn zeilschip naar onder andere IJsland, Schotland en de Azoren. Op vrijdagavond vertelt Henk vol passie over zijn zeiltocht naar de Azoren in het Botterhuus aan de Mastenmakersstraat 19a in Zwartsluis.

Het belooft weer een zeer boeiende en gezellige avond te worden en een mooie start van het nieuwe jaar.

Wij hopen u te mogen verwelkomen vanaf 19:30 uur, de entree bedraagt € 5,00 inclusief een kop koffie.Zomeravondtochten


In de maanden juli en augustus is er iedere dinsdag en donderdag een avondtocht met de botter ZS13 naar het Zwartemeer voor de kennismakingsprijs van € 12,00 per persoon. De afvaart is om 18:00 uur bij het Botterhuus aan de Mastenmakersstraat 17a in Zwartsluis. Avondtochten duren tot ongeveer 22:30 uur.

In verband met de vele aan-
meldingen voor de avondtochten is het wenselijk vooraf te reserveren bij ons boekingskantoor. In overleg is het ook mogelijk om op andere avonden te varen in plaats van de dinsdag en donderdag, vraag hier naar bij het boekingskantoor.