Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door

 

 

 

 

Nieuws 2014

Gezellige drukte tijdens de 7de winterfair

Afgelopen zaterdag vond de 7de editie van de winterfair in Zwartsluis plaats. De enorme inzet van vele vrijwilligers en het droge weer maakten dat er veel publiek op het evenement afkwam ondanks het stormachtige weer van de dagen ervoor.

Bij het Botterhuus was er veel belangstelling voor de diverse activiteiten, houten tollen draaien, stokbrood bakken voor de kinderen, het Vollenhoofs visserskoor en het zalmroken. De door eetcafé het Kraantje beschikbaar gestelde visrookoven zorgde met zijn reuk en rook voor een authentiek sfeer bij de door de stichting Zwartsluizer botter ZS13 georganiseerde activiteiten in en rondom het Botterhuus.

Tot slot verwelkomde wethouder Visserman de door duikers met fakkels binnengehaalde koning winter en zijn hofdames. Met een ijzige wintervoorspelling voor de inwoners van Zwartewaterland nam koning winter afscheid en liep het evenement ten einde.

Graag wil ik de organisatie, vrijwilligers en bezoekers hartelijk danken voor hun inzet en hun komst.

Ewout Kroes
(voorzitter)

Age Veldboom groot succes in het Botterhuus

Afgelopen vrijdagavond stond voor de stichting Zwartsluizer botter ZS13 de eerste winteractiviteit van het seizoen 2014-2015 in het Botterhuus aan de Mastenmakersstraat te Zwartsluis op de agenda. Spreker Age Veldboom, initiatiefnemer en oprichter van het Friese Skûtsje museum in Earnewâld vertelde op een levendige en geheel eigen manier over het vroegere leven aan boord van de Friese Skûtsjes en over de strenge winters in Friesland. Age verteld ook uit eigen ervaringen en begeleide zijn verhalen muzikaal op de trekzak.

Met een opkomst van maar liefst meer dan 30 bezoekers mag deze avond een groot succes genoemd worden. Het was een zeer gezellige avond met een boeiende gastspreker die zijn verhalen doorspekt met humor, muziek en sterke verhalen.

Voor diegene die deze avond hebben moeten missen, op vrijdag 10 januari is er weer een gezellige avond met een gastspreker over oud Kraggenburg en een historische film over het vroegere Zwartsluis.

Age Veldboom tijdens een winteravond in het Botterhuus bij de stichting botter ZS13 in Zwartsluis

Winterfair 7de editie 2014

Zaterdag 13 december van 13:00 uur tot 19:30 uur vindt in Zwartsluis de 7de editie van de winterfair plaats. Op tal van locaties in het dorp, wordt u meegenomen naar lang vervlogen tijden in een prachtige winterse sfeer.

De Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 organiseert diverse activiteiten voor jong en oud in en rond het gezellige Botterhuus aan het water waar de sfeer van de oude Zuiderzee vissers herleven.
Naast een gastronomisch aanbod van diverse aan de winter gerelateerde versnaperingen als Glühwein, erwtensoep en rookworst wordt u verrast door muzikale intermezzo’s, oude ambachten waaronder vis roken, nettenboeten, klassieke zeilen maken / repareren en hout draaibank technieken. De kinderen kunnen rond een houtvuur authentiek stokbrood bakken.

Wij verwelkomen u graag op de 7de winterfair en nodigen u uit de sfeer van vroeger te komen proeven in en rond ons uniek gesitueerde Botterhuus aan de Mastenmakersstraat 17a.

Snerttochten met de ZS13 op 19 en 26 september

In navolging op de druk bezochte zomeravondtochten in de maanden juli en augustus, komt de stichting Zwartsluizer Botter ZS13 met een nieuw concept voor het naseizoen, het snerttocht arrangement.

Op de vrijdagavonden 19 en 26 september van 17:00 uur tot 20:00 uur kunt u aanmonsteren voor een snerttocht met de ZS13 om te genieten van een fantastische nazomertocht met na afloop een heerlijke kop snert met roggebrood en spek. Tijdens de snerttocht kunt u genieten van de natuur op en rond het Zwartewater en het ultieme vissermangevoel ervaren tijdens een ondergaande najaarszon.

U kunt aanmonsteren voor slechts € 19,50 p.p. inclusief een kop snert, roggebrood met spek en een consumptie. In verband met de inmiddels vele aanmeldingen is het wenselijk vooraf telefonisch te reserveren bij ons boekingskantoor op telefoonnummer 038 – 386 74 31.

Doake ondanks de regen een geslaagd evenement

Afgelopen zaterdag 28 juni stond in het teken van Doake 2014. Op straat en aan boord van historische schepen waren spectaculair straat- en locatietheater voorstellingen te zien voor jong en oud. Het was ondanks de wat mindere weersomstandigheden toch een gezellige drukte bij het Botterhuus en op de botter ZS13.

Gezellige drukt tijdens de Doake bij de stichting Zwartsluizer botter ZS13 in Zwartsluis

Het Botterhuus was de hele dag geopend en in de tuin vonden tal van activiteiten en voorstellingen plaats en kon er worden gevaren met de botter ZS13. Verder waren en diverse oude ambachten te bewonderen waaronder een zeilmaker een ambachtelijke scheepstimmerman en een siersmid.

Uiteraard konden de bezoekers ook terecht voor informatie over dagtochten en vaararrangementen met de ZS13, vragen over vrijwilligerswerk bij de stichting of om donateur te worden.
Het Botterhuus deed tevens dienst als uitvalsbasis voor de vele vrijwilligers die deze bijzondere dag mogelijk en tot een succes hebben gemaakt.

Foto’s van dit evenement vindt u hier.


Sleepbootdagen Zwartsluis 29 t/m 31 mei 2014

Tijdens het hemelvaartweekend van donderdag 29 mei tot en met zaterdag 31 mei vinden er weer de sleepbootdagen in Zwartsluis plaats. Op zaterdag 31 mei is het Botterhuus geopend voor publiek en belangstellenden en kan er voor een kleine bijdrage worden gevaren met punter ZS5, de prachtig gerestaureerde Hollandse boot een motorvlet en uiteraard met de botter ZS13.
Bij het Botterhuus kun je terecht voor informatie over de vaartochten, vrijwilligerswerk, donateur of sponsor worden of voor een souvenier uit onze verkoopkraam.

Kom gezellig langs en proef de sfeer van lang vervlogen tijden op één van onze schepen en in het Botterhuus, de koffie staat klaar.

Voor meer info over de sleepbootdagen kijk je op website van de nationale sleepbootdagen.

Doake Zwartsluis 28 juni 2014

Zwartsluis bruist op 27 en 28 juni. Doake brengt spectaculair straat- en locatietheater naar het dorp in de Kop van Overijssel. Op straat en aan boord van historische schepen zijn bijzondere voorstellingen. Ook is er volop ander vertier voor jong en oud.

Het Botterhuus is de hele dag geopend en in de tuin vinden tal van activiteiten en voorstellingen plaats. In het Botterhuus is er een doorlopende kindervoorstelling, in de tent in de tuin vindt er frans straattheater plaats en er kan gevaren worden met de botter ZS13. Ook is er een siersmid aan het werk te zien en worden er op een ambachtelijke wijze houten planken gebogen, kortom een zeer gevarieerd programma.

Uiteraard kunt u terecht voor informatie over onze vaartochten, donateur of sponsor worden, voor een hapje en een drankje of een souvenir uit onze botterkraam.

Voor meer info over Doake en het volledige programma kijk je op de website. Lees meer...

 

ANBI status goedgekeurd

Van de belastingdienst hebben wij als Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 nu officieel de ANBI status gekregen, culturele Algemeen Nut Beogende Instelling.

Alle organisaties voor goede doelen kunnen bij de Belastingdienst een ANBI-status aanvragen. De Belastingdienst beoordeelt aan de hand van de statuten en de werkelijke werkzaamheden van de organisatie of deze als ANBI kan worden gekwalificeerd.
Als de Belastingdienst een organisatie als ANBI erkent, komt de organisatie in aanmerking voor vrijstelling van schenkbelasting en erfbelasting.

Die erkenning is ook voor u belangrijk als u ons wilt steunen als sponsor of donateur. U kunt voor de inkomstenbelasting (IB) giftenaftrek krijgen voor giften aan de Stichting Zwartsluizer Botter ZS13.

Lees meer over ANBI op de website van de belastingdienst

Bestuurswijzigingen

Binnen het bestuur van de stichting Zwartsluizer Botter ZS13 hebben een aantal mutaties plaats gevonden. Koop Bakker is per 1 februari afgetreden als ad interim voorzitter van de stichting en word door vicevoorzitter Ewout Kroes opgevolgd. Sjors Buysman is bereid gevonden om naast zijn functie als penningmeester ook de taak als vicevoorzitter op zich te nemen. Koop Bakker blijft officieel als adviseur betrokken bij de stichting ter ondersteuning van het dagelijks bestuur.

Wij bedanken Koop voor zijn enorme gedrevenheid en inzet ten aanzien van de botter ZS13 en het Botterhuus en hopen nog vele jaren gebruik te mogen maken van zijn expertise.

Tevens verwelkomen wij twee nieuwe bestuursleden, Eit Brouwer en Egbert Kamphuis die het technisch bestuurslid Richard van den Berg komen ondersteunen. Beide nieuwe bestuursleden zijn reeds enkele jaren actief als vrijwilliger binnen de stichting en zijn daarmee een welkome aanvulling op het bestaande bestuur.

Zomer avondtochten met de botter ZS13

In de maanden juli en augustus is er iedere dinsdag en donderdag een avondtocht met de botter ZS13, naar het Zwartemeer voor de kennismakingsprijs van € 12,50 per persoon. De afvaart is om 18:00 uur bij het Botterhuus aan de Mastenmakersstraat 17a in Zwartsluis. Avondtochten duren tot ongeveer 22:30 uur.Zomeravondtochten


In de maanden juli en augustus is er iedere dinsdag en donderdag een avondtocht met de botter ZS13 naar het Zwartemeer voor de kennismakingsprijs van € 12,00 per persoon. De afvaart is om 18:00 uur bij het Botterhuus aan de Mastenmakersstraat 17a in Zwartsluis. Avondtochten duren tot ongeveer 22:30 uur.

In verband met de vele aan-
meldingen voor de avondtochten is het wenselijk vooraf te reserveren bij ons boekingskantoor. In overleg is het ook mogelijk om op andere avonden te varen in plaats van de dinsdag en donderdag, vraag hier naar bij het boekingskantoor.